Gisteren een heel mooie dag, vandaag heel wat minder
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2022-07-01   


Gisteren een heel mooie dag,
vandaag heel wat minder

**** Moeilijkheidsgraad

Voor velen, zo niet voor iedereen, is dit behoorlijk herkenbaar.
Hier valt veel over te vertellen.


Oorzaak - gevolg? - Feiten versus interpretaties

"Gisteren was een heel mooie dag, vandaag gaat het heel wat minder" geeft een oorzakelijkheid aan, of suggeert die minstens (vandaag is een gevolg van wat gisteren gebeurd is).
Dit is uiteraard mogelijk, maar het blijft opletten. Eventjes dieper op ingaan. Deel 1 van de zin "gisteren was een heel mooie dag" is een vaststelling, een feit. Deel 2: "vandaag gaat het heel wat minder" is ook een vastelling, ook een feit. De verbinding tussen beide - waar het woordje "dus" gesuggeerd wordt - is geen vaststelling, is geen feit. Dit is een interpretatie; dit in de zin van "het ene heeft met het andere te maken". Uiteraard is dit soms zo, maar ook soms niet. Het blijft opletten.
Bij heel veel gebeurtenissen zijn meerdere, soms tientallen, interpretaties mogelijk. Een goeie reflex is dan ook om onszelf de vraag te stellen: "is dit wel de juiste interpretatie?".
Er bestaan heel veel misverstanden door foute interpretaties. Een tip hierbij, om misverstanden te vermijden, is zich de vraag stellen: "wat werd er letterlijk gezegd?".


Psychische zaken kunnen loskomen

Wat er ook vaak gebeurd is dat, wanneer we ons heel goed voelen, "zaken loskomen". Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een frustratie waar we al lang niet meer aan dachten. Je kunt dit zien als een psychisch object (1). Zelden zijn we ons bewust van wat er zich diep in onze mind ("geest") afspeelt, maar het gebeurd wel. Dit vraagt extra uitleg.


Eerst dit: hier is dus weldeglijk sprake van oorzakelijkheid: "vandaag een heel wat mindere dag" is hier wel een gevolg van wat zich gisteren heeft afgespeeld.
Wat is er gebeurd? Er is iets dat diep in ons onbewuste vast zat - met een beeld: "vast gevroren zat" - los gekomen. Wij hadden daar geen last van, want we waren ons hier niet bewust van, het was niet aanwezig in ons dagbewustzijn, het zat in ons onbewuste. En dan? Doordat dit nu - eindelijk - los gekomen is, komt dit hoe dan ook naar boven. Naar boven betekent hier: het komt in ons dagbewustzijn. Hierbij komt de energie die dit object - bijvoorbeeld een oude frustratie - bevat terug vrij, na een heel lange periode vast gezitten. Een heel lange periode: dit kan jaren zijn, of zelfs uit een vorig leven. Dit is geen aangename energie, die nu, vandaag, de dag na "gisteren een heel mooie dag", vrijkomt (2). Dit voelt uiteraard niet goed. We voelen er ons slecht bij, en jammeren "gisteren een heel mooie dag, vandaag heel wat minder". Terecht. Maar voor wie het ganse plaatje kan overzien is het een zegen. Een obstakel dat in ons onbewuste zat kan nu verwerkt en opgelost worden, zij het met wat psychische pijn. Iedere keer dat een dergelijke object oplost verbetert onze doorstroming (1) .



inhoudstabel

Gisteren een heel mooie dag,
vandaag heel wat minder

         Oorzaak - gevolg? - Feiten versus interpretaties
         Psychische zaken kunnen loskomen


top




(2) Het is ook een object, maar dan geen stoffelijk, maar een fijnstoffelijk object.
Hoe psyhologen dit noemen weet ik niet; het heeft ook weinig belang. De meeste psychologen zijn met fijnstoffelijkheid niet bezig. Meer nog: ze aanvaarden het bestaan er niet van. Zie ook het artikel: Psychologie, de leer van de ziel met of zonder de ziel

(3) Zie ook de tekst x

(4) Een heel belangrijk iets. Hier heb ik nog niets over geschreven (juni 2022). Moeder Meera (een avatar), tekent mensen als holle buizen waar alles doorheen kan stromen.



Printvriendelijk